Tatranskí astronómovia pozývajú na spoločné pozorovanie Orioníd

20.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 20. októbra (TASR) - Spoločne pozorovať vrcholiaci meteorický roj Orioníd pozývajú záujemcov tatranskí astronómovia cez tento víkend. Z piatka n...
Vysoké Tatry 20. októbra (TASR) - Spoločne pozorovať vrcholiaci meteorický roj Orioníd pozývajú záujemcov tatranskí astronómovia cez tento víkend. Z piatka na sobotu (21. -22.okt. ) pripravujú na Starolesnianskych lúkach nočnú verziu Dňa otvorených dverí.

Riaditeľ tatranského Astronomického ústavu SAV Ján Svoreň pre TASR uviedol, že podujatie pripravili v rámci Európskeho týždňa vedy a vstup je voľný. Počas \"Noci otvorených dverí\" sprístupnia návštevníkom svoje pracoviská a spoločne budú sledovať padajúce hviezdy. Astronómovia veria, že sa nezmení počasie a obloha bude bezoblačná.
Keďže októbrové noci v Tatrách sú už poriadne studené, záujemcovia o spoločné pozorovanie by nemali zabudnúť na teplé oblečenie a obuv. Vhodné sú rukavice, čiapka, ale aj termoska s horúcim čajom či kávou, skladacia stolička, prípadne karimatka.
Noc otvorených dverí sa začne v Astronomickom ústave v Starej Lesnej o 18. hodine prednáškami o činnosti ústavu, o planétkach v Slnečnej sústave, ľadovom svete komét i o tom, čo sú padajúce hviezdy. Súčasne budú môcť návštevníci pozorovať zaujímavé objekty nočnej oblohy.
Zem sa približne od začiatku októbra do polovice novembra stretáva s prúdom častíc, ktoré majú svoj pôvod v Halleyovej kométe. V súčasnosti je podľa astronómov činnosť roja štandardná. Pri jasnej oblohe a mimo svetiel civilizácie možno vidieť v čase najväčšej aktivity roja asi 20 meteorov za hodinu. Podľa výpočtov bude maximum okolo 18. hodiny, teda ešte pred úplným zotmením. Vhodný čas na pozorovanie nastane okolo polnoci, kedy bude radiant Orioníd dostatočne vysoko nad obzorom.
Orion je najznámejším a pravdepodobne aj najkrajším súhvezdím zimnej oblohy. Na hviezdnych mapách je zobrazené ako legendárny poľovník Orion so zdvihnutým kyjakom a mečom vo chvíli, keď chcel zabiť rozzúreného býka.
 

Vyberte región

mark